Hemen Arayın

Meme kanseri riskinizi öğrenin!

okuyabilirsiniz.

Kadınlarda deri kanserleri dışında en sık görülen kanser türü olan meme kanseri, görülme sıklığı açısından özellikle 50 yaşından sonra artarken çok genç yaşlarda da ortaya çıkabiliyor. Meme kanserinin farklı özellikleri, görülme biçimleri ve seyirleri olduğunu ifade eden Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı, kanserin hayati riskini önlemede her kadının memesini tanıması gerektiğini ve fark edilen ufak bir değişiklikte zaman kaybetmeden bir cerraha başvurması gerektiğini vurgulayarak, meme kanserine bağlı ölümleri azaltmak için en önemli stratejinin en erken tanı olduğunu söylüyor.

Meme kanseri kalıtsal mı?

Meme kanserlerinin %5-10’u kalıtsal genetik mutasyonlar nedeniyle ortaya çıkıyor. Belirli ailelerde, başta meme olmak üzere yumurtalık gibi kanserlerin yoğunlaşabilmesinin bir nedeni de aslında bu. Kalıtsal meme kanserlerinin %15-20’si BRCA1 ya da BRCA2 gen mutasyonları nedeniyle ortaya çıkıyor. BRCA1 mutasyonu olan bir kadının 70 yaşına geldiğinde %50-80 olasılıkla, BRCA2 mutasyonu olan bir kişinin ise %30-60 olasılıkla meme kanseri olacağı öngörülüyor. Bu nedenle, çok genç yaşta ortaya çıkan, iki ya da daha çok birinci derece akrabasında meme kanseri görülen kadınlara genetik testler yapmak gerekiyor.  

Meme kanseri tanısı

Meme kanseri çoğunlukla memede ortaya çıkan bir sertlikle anlaşılıyor ancak genellikle çok ileri evrelere kadar başka herhangi bir belirti vermiyor. Özellikle, sanılanın aksine, ağrıya neden olmuyor. Kadında memede oluşan ağrıların pek çok -ve genellikle bir hastalığa bağlı olmayan- nedenleri olabiliyor. Kanser ile meme ağrısı arasında hemen hemen hiçbir ilişki bulunmuyor. Memedeki kitlelerin de -kanser dışında- çok çeşitli nedenleri olabiliyor. Ancak bunların da ciddiye alınıp kanser olup olmadıklarının bir uzman tarafından araştırılması gerekiyor. Meme kanserinin seyrek görülen bir tipinde ise memede kitle ele gelmiyor fakat meme başında “egzama” gibi bir döküntülü, pullanan bir deri hastalığı söz konusu oluyor. Meme başındaki deri hastalıklarının da bu açıdan dikkate alınması gerekiyor.  

Memedeki her sertlik kanser midir?

Ele gelen her kitle, başka bir deyişle “ur”, kanser olmadığı gibi; çok sayıdaki iyi huylu hastalık da bir “ur” ya da “tümör”, yani kitle oluşumuna sebep olabiliyor. Fibrokistik değişiklikler meme dokusunda kanser olmayan iyi huylu kitlelerin oluşmasına neden olabiliyor, bunu ayırt etmek ise her zaman kolay olmuyor. Kadınların meme dokularına aşinalık kazanmaları ve fark ettikleri değişiklikleri değerlendirebilecek bir hekimle iletişime geçmeleri gerekiyor. Kanser olmamak için baştan alınabilecek bir önlem olmadığı için hastalığın erken evresindeki tanı esas hedef olarak belirleniyor.

Paylaş WhatsApp

Randevu almak artık daha da kolay!

Apple Store ve Google Play Store’dan indireceğiniz Anadolu Sağlık Online Servisler uygulamasıyla işlemlerinizi çok daha hızlı yapabileceksiniz.

Uygulamamızı şimdi indirirseniz anında dilediğiniz doktordan online randevu alabilir, test ve görüntüleme sonuçlarınıza kolayca ulaşabilir ve geçmiş doktor ziyaretlerinizi görüntüleyebilirsiniz.

app store
google play

Öncelikle Anadolu Sağlık Merkezi olarak birinci önceliğimizin hasta/hasta yakınlarımızın ve çalışanlarımızın sağlığı olduğunu belirtmek isteriz. Bu doğrultuda, dünyadan sonra Türkiye’de de Coronavirus (COVID–19) vakası görülmesinin ardından hastalarımızı ve refakatçilerimizi korumak ve güvenliklerini en üst seviyede tutmak amacıyla hastane yönetiminin aldığı önlemler çerçevesinde hasta ziyaretlerine bir süreliğine izin verilmeyeceğini paylaşmak isteriz.

Hastanemizde yatan hastalarımıza yalnızca bir refakatçinin eşlik etmesini önemle rica ederiz.

Anlayışınız için teşekkür ederiz.